Hoppa till innehåll


SaintX

Gick med: 10 sep 2014
Offline Senast aktiv: sep 21 2017 06:03
-----

#100637 Stockholm 24/5-28/5

Posted by SaintX on 23 maj 2017 - 06:09

Godag! Ska till Stockers nu i helgen och undrar helt enkelt om det händer något roligt som är öl och/eller matrelaterat? Kanske något roligt släpp på en bar el liknande.

Kommer tyvärr att missa Burgerfest på söndag då flyget hem går tidigt.
#100573 Bryggverk

Posted by SaintX on 04 maj 2017 - 10:05

Hej

 

Börjar bli lovligt less på att brygga med min Patinakastrull. Inte heller så supersugen på att lägga ut mer pengar till att utveckla den. Utrymmesbrist och rengöring är ett helvete och  förtar bryggarglädjen.

När jag sneglar på bryggverk så tycker jag att Braumeister verkar vara den som gäller. Dock har Grainfather mer och mer seglat upp som en kandidat. Halva priset mot Braumeister och allt ingår. Ser den mer och mer på instagram och bloggar vilket tyder på att den verkar vara "accepterad". Att du sedan kan fylla den med mer malt än BM är inte heller dåligt.

Har någon erfarenhet av båda dessa verk och vad kan motivera att BM är så mycket dyrare?
#100295 Skämsöl

Posted by SaintX on 24 februari 2017 - 07:30

I mina unga år innan jag började brygga och intressera mig för öl så tyckte jag att allt var smarrigt. Michellob och Crocodile slank ner utan problem och Guinness var det tyngsta tjäran. Nu är smaken lite mer utvecklad och man är mer kräsen. Dock finns det alltid någon öl som alltid biter sig kvar och lyckas då och då hamna i Bolagets korg. Skämsöl är kanske inte riktigt rätt benämning, men enl mina ej ölintresserade vänner är det öl för vanligt folk.

I mitt fall är det Pistonhead Flat tire som jag tycker är såå god i bastun.

Har ni någon?
#99940 No Boil eller utan humle

Posted by SaintX on 27 januari 2017 - 07:26

Har någon bryggt utan att koka eller bara kokat i någon minut med aromhumle. Man missar givetvis reduceringen av vörten men ska man inte brygga jättestarkt går väl det att lösa med att laka.

Finns det något annat man missar?

Jag har flera funderat på varför jag ens slänger i humle när jag brygger stout och porter. All arom drunknar väl ändå i malttyngden och om man sedan kryddar med vanilj, kaffe choklad och kanske ekchips så känns humle som bortkastade pengar. Det enda som behövs är att koka för att reducera eller desinficera. Är jag helt ute och cyklar?
#99188 Maltodextrin i Porter

Posted by SaintX on 19 januari 2017 - 10:05

Funderar på en imp Porter med för mycket av allt. Tänkte dela upp den i sekundären och lägga i bär och eller vanilj, choklad. Vill ha den riktigt fyllig och ganska söt. Har läst till mig att maltodextrin ska vara ett bra alternativ. Dock hittar jag inget vettig mängdangivelse.

Har någon erfarenhet av maltodextrin?

 

 
#99163 Onmipollo Fest 2017

Posted by SaintX on 17 januari 2017 - 08:24

Någon som har mer info än vad som står på FB. Listan är ju minst sagt respektabel men hur har de tänkt att det ska gå till i lilla, lilla Hatten?

 

 

AMERICAN SOLERA (US)
THE VEIL (US)
BEAVERTOWN (UK)
CELLARMAKER (US)
J. WAKEFIELD (US)
BROUWERIJ DE MOLEN (NL)
STILLWATER (US)
DUGGES (SE)
EVIL TWIN BREWING (US/DK)
ANGRY CHAIR (US)
BUXTON BREWERY (UK)
CROOKED STAVE (US)
TO øl (DK)
MIKKELLER/WARPIGS (DK)
OTHER HALF (US)
TRILLIUM BREWING CO (US)
NÓMADA (ES)
ALL IN BREWING (SE)
HAIR OF THE DOG (US)
BREWSKI (SE)
MONKISH (US)
B. NEKTAR MEADERY (US)
WICKED WEED (US)
THE KERNEL (UK)
DRY & BITTER (DK)
DE PROEFBROUWERIJ (BE)
BROUWERIJ KEES (NL)
SIREN CRAFT BREW (UK)
+ A BUNCH OF NEW RELEASES FROM OMNIPOLLO

 

 

 
#99093 Oxidationshelvete!

Posted by SaintX on 13 januari 2017 - 09:15

Skapar ett ämne som mer eller mindre inbjuder till fler frågor än svar. Just nu går humliga öl åt helvete för mig. I början av min bryggarkarriär gjorde jag några som smakade fantastiskt samt några riktigt bra låghumlade (under 10g/l). Jag har förstått av andra inlägg att just 10g/l kan vara gränsen för ökad oxidationsrisk.

 

Den röda tråden i misslyckanden är oxidation....gång på gång. Vet att det är långsökt men kan någon kommentera min bryggprocess och kanske tipsa om vad jag kan ändra.

 

- 36l Patina BIAB 20-22l i jäshink

- 90% pale ale malt

- Ingen vattenbehandling

- kramar ut påsen och ibland lakar lite extra

- Olika humleschema varje gång.

- 60min ordentligt rullande kok

- Protafloc samt kylspiral vid 15min

- Kyler till 20-25grader

- Jäshink rengjord med PBW samt Starsan

- Silar genom saftsil ner i jäshink med ordentligt skum

- två påsar rehydrerad torrjäst

- Jäster 14-20 dagar.

- Torrhumlar direkt i primär efter ca 7dagar

- Tappar över till annan hink tillsammans med sockerlag. Vääääldigt försiktigt utan skvalp

- Pumphävert med flasktappare till flaska

- Lagrar i förråd 7-10 dagar i 20-22 grader. Sedan skafferi som håller 8-12 grader

 

 

Senaste misslyckandet höll sig fin i 3 veckor men igår hade den oxiderat. Det var en IPA med 280g till 20l. Den jäste jag i ny Carboy då jag trodde att de gamla jäshinkarna var problemet. Funderar på om jag ska skippa torrhumlig. Eller om faktum att jag inte tappar om, orsakar problemet.

 

Riktigt nära att ge upp på humliga öl nu.  Ni som lyckas gång på gång...vad gör ni?

 

 

Mattias 
#97876 Ventilation till Jäskyl

Posted by SaintX on 28 oktober 2016 - 06:29

Möjligtvis en dum fråga men ni som har en gammal kyl för jäsning Jag har skaffat en gammal kyl som jag tänkte använda med en UT-300 så länge kompressorn håller. Har dock fastnat vid en sak.

 

Har ni någon slags ventilation eller blir det när man öppnar dörren för att titta till jäsningen.

Funderade på att borra några hål eller liknande (låter helt galet nu när jag skriver det). Tar gärna övriga tips när det gäller jäsning/kraschning i kyl.

 

 
#97789 Stout-trubbel

Posted by SaintX on 17 oktober 2016 - 05:34

Flaskade i helgen min stout som var splittat på två olika jäst. Båda var Mangrove Jacks, en belgisk och en Empire Ale. På papper ska de utan problem jäsa de og jag fick, 1,082.

 

Den belgiska jästen har tuggat på och det landade på 9,4% vilket jag är väldigt nöjd med. Empire Ale-jästen har dock bara jäst ner till 5,6%. Inget fel på smaken, bara väldigt mild.

Båda batcherna var på 10l och jag använde 3 påsar dehydrerad torrjäst/batch.

 

Teorier, förslag??
#97613 Skitfult (mod: med bilder på överfyllda glas)

Posted by SaintX on 12 september 2016 - 06:27

Vad är denna nya "trend" att på ölbilder hälla upp i glasen hela vägen upp utan skum. Började se det på NEIPA och stout men nu ska det tydligen vara ytspänning på allt. 

 
#97572 Systembolaget släpp 1 Sept

Posted by SaintX on 01 september 2016 - 08:36

Va fan hände??

 

Att Fatamorgana skulle ryka snabbt var ingen överraskning....men 1000flask på 5 sek?

 

Brekeriet Saison och Clown Shoes Crunkle Sam lika snabbt...är det möjligt?
#96864 Öl i Prag

Posted by SaintX on 27 april 2016 - 13:01

Just hemkommen från Prag kan jag tillföra en liten uppdatering om detta resmål.

 

Dish burger: Egentligen inte ett ställe för öl men jag var tvungen att ta upp det då deras hamburgare var utomjordiska. Stora, saftiga och roliga varianter. Jag och frun tog var sin samt delade på pommes och coleslaw. Proppmätt! Standard lokal lager på fat. Adress: Římská 1196/29

 

Beer Geek bottle shop: Liten men ganska ok butik. Inte några priser att hurra över när det gäller importöl men bra utbud. Det fanns trevliga tjecker till väldigt bra pris. Köpte med några 75cl Matruska för 30-40kr/st. Tydligen får de regelbundet in nybuteljerade IPA från tjeckiska microbryggerier. Matruska var riktigt bra. Adress: Slavikova 1047/10  inte långt därifrån ligger

 

Beer Geek bar: Gick dit flera gånger. 30st kranar med blandat. Tyskar, tjecker, britter. En av kvällarna var det ”Moor” tap takeover. Har en liten kyl vid baren med blandade flaskor. De Molen Rasputin för 50kr kändes ok! Missa inte att gå längst in i lokalen. Där är ett fönster in mot fatkylen som är packad med ännu fler flaskor. Adress: Vinohradská 988/62

 

Klasterni Pivovar Strahov: Uppe vid slottet ligger detta klosterbryggeri och nu börjar det hända saker. En liten promenad upp men oj vad det är värt det. Trevlig innegård där man kan äta och dricka. Maten är helt och ok med vällagad tjeckisk husmanskost. Ölen heter St Norbert och vi testade Amber (mycket bra), Dark (Bättre), Pale Ale (trevlig), IPA (sådär) samt Barley Wine som var top 5 den bästa öl jag någonsin druckit oavsett kategori. Två flaskor åkte hem direkt. Adress: Strahovské nádvoří 301

 

U Fleku: Mitt i Gamla stan. Vad ska man säga…..en turistfälla som faktiskt är ganska bra. Packat med turister, käck dragspelsgubbe och irriterande servitörer som försöker pracka på Becherovka. Faktum är att maten var god, kom in snabbt och den enda öl de serverar – U Fleku dark Lager – var fantastisk. Perfekt för en snabb lunch om man fixar ljudnivån. Adress: Křemencova 11

 

Pivovarsky Dum: Håller med övriga talare i forumet. Mer trix än bra. Bodde i en Air BnB-lägenhet runt hörnet så vi var i alla fall tvungen att testa. Tog in deras sampler med 8st olika öl. Det ena var tristare än det andra. Blaskig kaffelager, äcklig bananöl och en märklig öl bryggd med nässlor. Annars trevlig lokal och menyn såg ok ut. Synd att de ska rackla med det viktigaste. Adress: Ječná 15

 

Hostinec U Vodoucha: En liten promenad från Beer Geek ligger denna pärla. En handfull tjeckiska microbryggerier på fat bortskänkes till parkeringspengar. Bisarra portioner av tjeckisk husmanskost. Vi trodde att vi fått fel nota när den kom in. 350kr på fyra frossande personer. Adress: Jagellonská 2426/21

 

Letna Beergarden: Trevligt utflyktsmål med fin utsikt. Standart tjeckisk lager och lite snacks. Adress: Letenské sady, 170 00

 

Övrigt: Är man sugen på lite annat än tjeckisk mat så är håller Vietnamesisk mat väldigt hög klass. Restaurangerna ligger överallt och är som allt annat tokbilligt.

 

Boende: Vi hyrde en lägenhet via AirBnB och kan i efterhand inte tänka mig en bättre lösning. I de flesta lägenheterna ingår städning och alla handdukar/sängkläder. Vi betalade 3800kr totalt för en vecka för en stor lägenhet med två sovrum. Vi var två par så det blev minst sagt billigt. Riktigt smutt att varje morgon ta en 5min promenad till bageriet för frukostbrödet.
#96073 Hur kommer jag igång med hembryggning? Hembryggning 1.0.1

Posted by SaintX on 09 februari 2016 - 07:48

Nu är inte jag någon expert men några byggningar har jag under västen. Enl mina erfarenheter är Lilla Köksbryggeriets instruktioner är väldigt konstiga. Mitt råd är att du uppgraderar direkt till större gryta (minst 20l) och kör BIAB. Mäska 60min och koka i 60min. Kyl i snö eller med kylspiral. Sila i saftsil och pitcha jäst. Det blir inte enklare än så. 

Det som kostar är grytan (engångskostnad) Extrakostnaden för jäst, malt och humle är växelpengar. Skillnaden är att du får ut tre-fyra gånger så mycket öl. 4l är ingenting. När du har bjudit bort din öl till farsan, släkt och kompisar så har du en öl kvar själv.
#89113 Hemmabryggeri

Posted by SaintX on 23 oktober 2014 - 09:42

Haha, jag har fru, två ungar, villa, båt, hobbybil, stoppar korv, bakar surdegsbröd och tränar 4ggr/veckan. Börjar du brygga så hittar du tiden....var så säker. Sedan är det ganska roligt om du drar in frun/sambon/flickvän i projektet. Det är aldrig fel att mysa en fredagkväll med några hemmabryggda som ni tillsammans har funderat fram.