Hoppa till innehåll


Most Liked Content


#52445 Forumets mognad

Posted by Fred on 10 januari 2013 - 13:03

För den som är lite intresserad av dynamiken i sociala medier så är det oundvikligt att titta lite på om BeerSweden Forum följer de mer generiska mönstren över hur forum utvecklas över tiden eller om just ölnörderi borgar för någon typ av avvikelse.

Generellt så kan man väl säga att när ett forum lanseras så präglas det ofta av en stor ödmjukhet då man ännu inte lärt känna varandra och de första som ansluter (och stannar kvar) tenderar vara rätt så överens om viss grundläggande principer.

Snart utkristalliserar sig ett antal starkare individer som tar lite mer plats och för den delen ansvar för att driva olika trådar och ämnen. Toleransen är fortarande stor och trots att forumet erbjuder möjligheten att framhävda sig som en annan person än den man är i vardagslivet så ser man ändå en viss försiktighet i de olika debattinläggen, och det är sällan som det blir några speciellt hätska diskussioner.

När forumet går in i en mognadsfas (kan vara när som helst egentligen, men ofta brukar det i alla fall ha inträffat på årsdagen) börjar man kunna se lite nya trender och tendenser i hur olika individer beter sig och interagerar med varandra.

Det man kanske lite småfult skulle kunna kalla ”småpåvar” är nu etablerade (mer om dem nedan) och sedan finns det nästan alltid några Google-wissers som bemöter alla inlägg som ens försöker antyda att de tar upp något nytt ämne med argument som ”det där har ju redan gjorts” och ”inget nytt, har funnits sedan” osv osv. Många gånger hade de inte heller någon aning, men med lite idogt Googlande så kan man ju alltid hävda sin egen auktoritet.

Det nya nu när forumet är moget är att Google-wissers eller allmänt negativt inställda personer nu utsätts för motangrepp på ett sätt som inte inträffat under den tidigare delen av forumets liv. Det kan vara ett större antal personer som retat sig på en viss persons agerande men som av hänsyn till allmän netiquette inte sagt något, men nu gör de en efter en sina röster hörda. Detta brukar ha en utrensande (av rensa luften karaktär, inte att personer drivs bort) effekt som är väldigt bra för forumets allmänna hälsotillstånd.

Småpåvarna fyller också en viktig roll då de ofta driver volym i trådarna, problemet infinner sig om inläggen blir allt för mycket av karaktären ”jag behöver ha en åsikt om precis allt” för då blir det många inlägg med ”Oh jaa, håller med!”, ”Så jävla fet den var jag drack den själv på fat i NYC” och en del trådar spårar ur till rena PM mellan bastuklubbsmedlemmarna. Det finns också en risk att deras ord är lag, och deras karaktärer har en förmåga att svälla över så att de blir större på forumet än vad som är befogat baserat på deras meriter.

Vill dock påpeka att dessa personer är otroligt viktiga för forumet då de sällan hamnar i den positionen utan att faktisk ha en hel del vitala kunskaper och framför allt visar de upp en passion som den vanlige forummedlemmen sällan mäktar med.

Att ha denna position på ett forum kommer dock med ett visst ansvar då man lätt kan vara med och sänka attraktionskraften i forumet genom sitt agerande. Ett av de mest förödande som kan inträffa är att det blir en ren heads-up mellan de två mest tongivande individerna. Detta splittrar oundvikligt forumet och lägger en viss sordin på stämningen.

Ett annat oroande tecken är om mängden av inlägg ökar där det antyds att personen ifråga är ställd över forumet. Ett exempel kan vara när personen upprepat ”läcker” hemlig information av typen ”jo jag vet att det och det skall ske men jag kan inget säga förrän det blir officiellt från den och den källan”. Stjärnstatusen brukar kunna falna om det blir för mycket av den varan då ingen gillar att känna sig utestängd, och det upplevs som lite arrogant eller som de säger på förskolan ”vad håller du på och mallar dig för?”.

Vad är då syftet med detta inlägg, är det att reta upp vissa individer och få dem att känna sig utpekade? Nej definitivt inte, jag har inget ont syfte med detta, jag har bara konstaterat att vi nu är synnerligen mogna som forum. Huruvida vi följer mönstret överlåter jag till er att bedöma.Sedan tvekade jag lite att posta detta inlägg då jag vet att en del reagerar väldigt starkt, men jag är lite nyfiken på eventuell feedback som jag kan ha användning för i helt andra sammanhang.

Det jag tycker man kan försöka ha i bakhuvudet nästa gång man (oundvikligen) börjar reta sig på ett inlägg eller en debattör är att komma ihåg att detta bara är ett forum, det är inte på något större allvar och ärligt talat om någon har ett behov av att hävda sig i en viss sakfråga är det verkligen så himla viktigt att man går i klinch med honom/henne? I alla forum så finns det alltid en viss procent med meningslöst innehåll, och det viktiga är att kunna bortse från just detta och fokusera på allt det som är så jäkla bra istället.

Over n Out


#10399 Samtliga svenska ölbloggar i en lista

Posted by Stefan - Ölsvammel on 19 september 2011 - 07:56

Det dyker hela tiden upp nya ölbloggar och jag tycker själv att det är svårt att hinna med i svängarna. Det är relativt vanligt att jag hittar en blogg som funnits i flera månader. Så jag tänkte att vi kunde använda den här tråden för att tipsa om nya bloggar samt som en hjälp till dom som vill ha en fullständig lista på bloggar. Vissa av dessa är säkert nedlagda så ni får gärna hojta till så tar jag bort dom.

Det finns säkert även ett intresse för en liknande lista över utländska ölbloggar. Men jag låter någon annan stå för den tråden tongue.gif

Jag använder min egna lista som grund så får ni gärna kommentera med vad som saknas.

Alf Tycker Om Öl - Alf_loves_Bigfoot
Aron Otterbo - ScrotzaN

Baggios Travelblog

Bara Bier

Basunen Bar & Cigarr - Basunen
Bazinga Brewery

Beer and Beyond - Honky
Beer and Bullshit - Pundarquartis
Beer I Go Again
Beer-naise - Beer-naise

Beernews
Beersatta- Gosatta

Beer Spam - Zeilon

BeerSweden - BeerSwedenDarren
Beerwell
Beer With Us - Nohnohyeh
BeerWorld Sweden
Belgian Beers
Belgian Friday
Bergåsa Bryggeri
Biére de Per
Big Boy Beer - Sir Anselm

Branschen - Staffaffan
Brygg.se
Bryggarbloggen - grungejesus
Brygga (öl) hemma

Bryggeri Spritköket - Leonard

Buteljerat - AndersS
Bärs som Bärs
Casa Beer Blog
Chubbs Nanobryggeri
Craftbeer.blogg.se - niil3
Dempabeer

Den Svenska Ölscenen

En God Ale - HenrikP
En Öl Tack!
Fajan och Jöns - Fajanen
Fat & Flaska
Fear Wolf Brewery - aenima
Fellowship of Hops
FemKommaNoll TV
Frutti Di Frigo
Glomastom
Gott Öl
Goodmorning Beer Lovers
Gödsvinet

Heavy Metale - hopmaestro

Helbergs Humle - Robert - Helbergs Humle
Hembrygd
Hembryggarbloggen - Victoria Schulga
Hopefull Dreams
Hop Bomb
Housepainter's Nanobrewery - Housepainter
Humlefantaster
Humligheter - Humligheter
Imperial Stout, Stouter, Stoutest
India Pale Ales- Johannes
Inkognito
Jontes öl- och whiskyblogg
Karlströms Malt
Kornmalt & Humlekottar - Kristopher
Kortedala Enskilda Hinkbryggeri
Kräftor Kräva Dessa Drycker!

Lindh Premium Craft Beer - Lindh
London Beer - HenrikO
Malt Humle Jäst och Vatten
MankerBeer - Manker, Balder, Kristopher
Manne's Brygglogg - mauno
Mörk o mat
Nerdbrewing - Hannes
Något att dricka
Niggez Öltankar
Ofiltrerat - bark

Onepint.blogg.se - alagaren
Openbrew
Orgastronomisk - Sebastian - Orgastronomisk
På fat och i glas i Bistron
På Tungan
Pale Ale Saints
Pilgrim & Progress - Saintmatty
Pilsner.nu - Pilsner.nu
Planmanbrewery - anilsen
Portersteken - Johan
På fat och i glas i Bistron
Pärlor för svin - Fabrikör Ekstedts betraktelser - ekstedt
Rüdbrygger - VsX
Schnille och Schmak - Daniel L Gruneau
Sea-goat Brewing - Tobias SG
Sentence Beer - sentencebeer.com
Sjuströms Hembrygdsblog
Skrubbe
Skumgardiner
Solobryggeriet
Sour and Hops - Michael Blom
Spontanjäst  - Spontanjäst

Spritbloggen - Nikolai@spritbloggen.se
Sveriges Bryggradio
The Hamburger Train - Brother Numpsy
The Homebrewer blog
Uppdrucket - Even Odd
Vicke72/Deadhead Brewery- e_lec
Vilse i Pilsnern
Välbalanserad- rymden
Välhumlat - Simon KG
Walles Glas
Wünder Brauhaus
Öl - En Hobbyprovares funderingar
Öl för en lekman - chribban
Öl i Stockholm – Jakten på exotisk öl
Öl är gott, resor är kul - Gyllenbock
Ölamatören - Joel - Ölamatören
Ölbryggning - andreasofuss
Ölerian
Ölfunderingar - Edvin
Ölfront
Öljuntan- Niklas
Ölhunden - Fredrik - Ölhunden
Ölkultur med David & Fredrik - Fredrik - Ölkultur
Ölnörderi

Ölresan - FetMule
Ölrådet - Henning
Ölsvammel - Stefan - Ölsvammel
Överflöd'i Öl - Blafa
Överjäst

Inaktiva:

73 Brewery

99 Bottles - Tobias Göth - 99 Bottles

Allt om Öl

Amatörens Tankar om öl

Anders And Ale

Bröderna Lindströms Ölkällare
Bullet Brewery - mett
Double Bastard Beer Blog - DoubleBastard
Gjölen - Gjölen
Gripen av öl - Gripen
Hirigalzkar på öläventyr - hirigalzkar
Houblon & Compagnie
Humlörerna
Humulus Lupulus
Köksbryggeriet Kvaser
Saccharolicious!
Öltankar

 

Nedlagda:

AlkobrallanHagge

Backfire.se




#36401 Allt du behöver veta (Läs innan du skapar en tråd)

Posted by Blafa on 08 juli 2012 - 18:16

Här är mitt pågående försök att sammanfatta så mycket som möjligt av informationen på forumet och resten av internet. Har någon lust att pilla på lite nybörjarvänliga guider till bryggprocess och annan information som kan höra hemma här är ni varmt välkomna att göra detta. Jag vill höra en synpunkter, Vad bör finnas med?!

Postad bild
Innehåll
  • 1. Forumrelaterat
  • 1.1 Bra ämnesrelaterade trådar
  • 1.2 Bryggeridiskussioner och liknande
  • 1.3 Rekommendationer
  • 1.4 Pubar, Restauranger och Butiker
  • 2. Internetresurser
  • 2.1 Kommande Ölsläpp
  • 2.2 Betygssidor/Databaser
  • 2.3 Webbshoppar
  • 2.4 Importörer
  • 2.5 Föreningar
  • 2.6 Festivaler och andra träffar
  • 3. Media
  • 3.1 Bloggar
  • 3.2 Böcker
  • 3.3 Podcasts och Radio
  • 3.4 TV och Film
  • 3.5 Youtube kanaler
  • 4. Information om öl
  • 5. Systembolaget
  • 5.1 Butikstyper
  • 5.2 Sortiment
  • 5.3 Sortimentgrupper
  • 5.4 Lanseringsplan
  • 5.5 Köpvillkor
  • 6. Att Göra
Postad bild

1. Forumrelaterat
1.1 Bra ämnesrelaterade trådar
Appar - Ölrelaterade mobilapplikationer, allt du behöver veta finns här, Öl-appar.
Defekter - Är ölen defekt? Kanske kan denna tråd reda ut det, Defektskola-101.
Fylla - Visst finns det baksidor med drickandet, Öl som berusningsmedel tar upp frågan. Om vi ändå bli redlösa kan lustiga situationer uppstå, dela med dig här, Klavertramp pga. inmundigande av god öl. När skadan väl skett kan det vara bra att veta hur man handskas med baksmällan, kolla in Hemkur mot baksmälla.
Glas - I tråden ÖLGLAS - Pintglas till allt eller? diskuteras allt om glas, vilket glas passar till vilken stil och så vidare.
Hype - Hype och allt som kommer med den diskuteras i Hur stor är hypens makt.
Import - Funderar du på att ta med öl hem från resan? Tips fås i Att ta med öl till/från USA. Balder på Ölråder har två lysande blogginlägg om förpackning och regler. (Externa länkar)
Lagring - Att lagra öl... tar upp det mesta man bör tänka på när man lagrar öl, här finns även rekommendationer om vilka öl som passar bäst att lagra. Kan man lagra humlig öl? Läs här Lagra välhumlad öl. Lagring av lambic tas upp här, Lagring av Geuze/Kriek.
Provningar - Ölprovningar behandlas till mångt och mycket i Nybörjar-, fortsättnings- och avancerad-provning. Här finns tips att på allt man bör tänka på när man arrangerar en provning samt vilka öl som finns att tillgå på systembolaget. Även forumtråden Arketyper för olika stilar kan hjälpa dig att finna bra öl efter stil. Vill man ha ett speciellt tema på sin provning finns lysande tips i Ge mig förslag på ölprovningsteman
Stilar - Den finns en rad trådar om ölstilar på forumet, vissa specifika för en viss still andra som pratar generellt om olika stilar. Arketyper för olika stilar listar tillgängliga stiltypiska öl. Ölstilar och typriktighet diskuterar vilken roll ölstilen egentligen har - är den viktig? I Öldefinitioner kan man ställa frågor och diskutera vad som definirerar de olika stilarna. Det finns även en hel del trådar som rör specifika stilar och länders olika öl: Alkoholfritt och lättöl, Barley Wine, Belgiskt, Brittisk öl, Faro, Fruktöl, Imperial Stout/Porter, IPA - West coast IPA / East coast IPA, Malt Liquor, Mjöd, Skotsk öl, Suröl, Tysk öl,
Svenska mikrobryggerier - Hur ser läget ut i Sverige, börjar det bli för många ny mikrobryggerier? Detta och annat kan diskuteras i För många, snabba uppstarter av mikrobryggerier?
Systembolaget - Ämne för många heta debatter, Systembolagets utbud, vara och icke-vara, Vad vill vi få ut av Systembolaget. För att skälla eller klaga, berätta om När Systembolaget gjorde bort sig.
Temperatur - Varmt eller kallt? Rätt temperatur på öl vägleder i ämnet.
Upphällning - Hur häller man upp en öl ställer just den frågan.

1.2 Bryggeridiskussioner och liknande
Brewdog
De Molen
Mikkeller
Ewil Twin
Westvleteren

1.3 Rekomendationer
Best of Bolaget
Bra burköl på Systembolaget
Bästa standardlagern på Bolaget?
"Vettiga" Stor stark
Belgisk öl
Rekomendera mig en bra IPA

1.4 Pubar, Restauranger och Butiker
Observera - Vissa trådar är tomma eller möjligen inte särskillt innehållsrika men fortsätt diskussionen i dessa istället för att skapa en ny tråd.
I Sverige
Birka Paradise, Östersjönwhatever
Göteborg
Jönköping, Småland
Karlskrona, Blekinge
Lennartsfors, Värmland
Malmö, Skåne
Norrköping, Östergötland
Stockholm
Stockholm - Sportbarer
Uppsala, Uppland
Ven, Skåne/Öresund
Visby, Gottland
Örebro, Närke
Öl på mindre orter

Utanför Sverige
Observera - Jag har separerat på England, Wales och Scottland, Åland går också som eget land.
Postad bild Belgien, Bryssel
Postad bild Belgien, Meerhout
Postad bild Danmark, Fredrikshamn
Postad bild Danmark, Köpenhamn
Postad bild Danmark, Köpenhamn - Boende
Postad bild Danmark, Odense
Postad bild Danmark, Skagen
Postad bild England, Leeds
Postad bild England, London
Postad bild England, Manchester
Postad bild Estland, Tallinn
Postad bild Europa
Postad bild Frankrike, Paris
Postad bild Holland
Postad bild Italien, Rom
Postad bild Japan, Tokyo
Postad bild Kina
Postad bild Lettland, Riga
Postad bild Norge
Postad bild Schweiz
Postad bild Scottland, Edinburgh
Postad bild Spanien, Barcelona
Postad bild Spanien, Gran Canaria
Postad bild Spanien, Milano
Postad bild Sydafrika
Postad bild Tjeckien, Prag
Postad bild Tyskland, Berlin
Postad bild Tyskland, Düsseldorf
Postad bild Tyskland, Keil
Postad bild Tyskland, Munchen
Postad bild Ungern, Budapest
Postad bild USA
Postad bild USA, San Francisco
Postad bild USA, Boston
Postad bild USA, New York
Postad bild Wales, Cardiff
Postad bild Åland
Postad bild
2. Internetresurser
2.1 Kommande Ölsläpp
Se Uppdrucket för en fullständig lista.

2.2 Betygssidor/Databaser
RateBeer - Den största och mest kompletta öldatabasen, med forum, bytesdel, platsrekommendationer och topplistor.
BeerAdvocate - Precis som RateBeer, känd för att ha en lite mer professionell attityd.
iGlaset- En svensk databas liknande RateBeer.
Untappd- En social portal för öldrickare. Dela, fota och betygsätt vad och var du dricker, Se denna tråd för forumanvändares profiler, Untappd.
Fatkoll- Se vilka fat som är påkopplade på krogen.
Systembevakningsagenten - Se statistik, lagerstatus och tillgänglighet för systembolagets öl på ett snabbt och smidigt sätt.

2.3 Webbshoppar - Se även, Internetbutiker för öl.
Postad bild Beer Planet
Postad bild BelgianShop
Postad bild Belgiuminabox
Postad bild De Bierschuur
Postad bild Etre Gorumet
Postad bild Vin og gaver
Postad bild Vinens Verden
Postad bild Bierkompass
Postad bild Bierzwerg
Postad bild Beermerchants
Postad bild BrewDog Shop
Postad bild My Brewery Tap
Postad bild Doorstep Brew
Postad bild Systembolaget
Postad bild Beverages4Less

2.4 Importörer - Se även, Vem importerar vad?
Akebono
Arvid Norquist
BC Trading
Belgodeli
Bibendum
Birramex
Bornicon Salming
Brekeriet
Brewery International
Brill
Carlsberg
Cask Sweden
Elixir Wine
Deje AB
Galatea
Grape & Grain STHLM
Great Brands
Kentaur vin
Monks/Panogruppen - Länk saknas
Rowi Wines
TWC Dryckesutbildning
Wicked Wine

2.5 Föreningar
CAMRA - Campaign for Real Ale
Beer Bloggers Unite
Danske Ølentusiaster
EBCU - European Beer Consumers Union
PDA - Porter Drinkers Association
SHBF - Svenska hembryggareföreningen
SÖ - Svenska Ölfrämjandet
SÖF - Skandinaviska Ölskribenters Förening
Sällskapet Malte

2.6 Festivaler och andra träffar
Linköping Beer Expo
Gothenburg Beer Festival
SBWF - Stockholm Beer and Whisky Festival
SM i Hembryggd öl
ÖÖW - Örebro Öl & Whiskyfestival
Postad bild
3. Media
3.1 Bloggar
Se denna tråd: Samtliga svenska ölbloggar i en lista

3.2 Böcker - Se även denna tråd, Böcker om öl samt Litteratur - tryckta böcker och magasin med intressant läsning!
Mitt råd är att hålla er borta från "bilderböckerna" som säljs på nästan vartenda varuhus. Dessa är ofta utdaterade, billigt översatta och inte särskilt ingående överhuvudtaget.
Nybörjarböcker:
ÖL - Kunskap ger mersmak", Peter M. Eronson - Inte alltför nördig, en bra och saklig introduktion till ölets värd. Billig och väldigt läsvärd.
Allmänt om öl:
Ölkunskap, Jan-Erik Svensson (Janko) - Se till att köpa första upplagan (bör fortfarande finnas på www.humle.se ) då andra upplagan är nedbantat och fördummad (dock inte Jankos fel). Kanske den bästa primern på svenska vad gäller öl på alla de sätt och vis.
Oxford Companion To Beer, Oliver, Garrett / Tom Colicchio - Det ultimata uppslagsverket med över 1000 artiklar om öl, ölbryggning, ölhistoria etc.
A Life on the Hop, Roger Prozt - En lustfylld liten bok om Roger Protz' karriär i ölvärlden, eller snarare några av de resor han har gjort. Bokens kapitel är indelad efter dem och han skriver om både dagens stora ölländer och historiska länder som Polen och Ryssland. Den är välskriven och späckad med både fakta och anekdoter, och naturligtvis god humor; Protz är trots allt engelsman.
Brygga öl själv:
How to Brew, John J Palmer - Förmodligen den bästa nybörjarboken du kan hitta. Den räcker längre än så dessutom och är väldigt lättläst.
The Brewers Companion, Randy Mosher - Överkurs och djupdykning. Fungerar mer som referens/uppslagsverk.
Belgisk ölkunskap:
Good Beer Guide Belgium, Tim Webb - "Nya Testamentet" vad gäller Belgisk öl. Den enda boken du behöver när du reser till Belgien, dessutom.
Belgian Ale, Pierre Rajotte - En bra grund för att fördjupa sig i de olika klassiska ölstilar sprugna ur Belgien. Mycket bra källa för information även för bryggare.
Lambicland, Tim Webb - Om du är intresserad av spontanjäst öl är detta primern. Nu i andra upplagan med aktuella uppdateringar.
Brew like a Monk, Stan Hieronymus - Grymt intressant bok även för bryggare.
Farmhouse Ales, Phil Markowski - Även denna är av intresse för bryggare och folk som gillar lambic, saison och suröl.
Wild Brews, Jeff Sparrow - Samma lika med mer betoning på brettanomyces.
Öl och Mat:
Brewmasters Table, Garret Oliver - Kallad biblen för Öl och matparningar. Omtalad och mycket välskriven.

3.3 Tidningar - Se även Öl-tidningar, för ytterligare information, förmåner, priser och kommentarer.
Även Bark på Ofiltrerat brukar skriva om aktuella öltidningar, inlägg med etikett tidning.
Svenska
Hembryggaren
Humlebladet
Maltesen
Engelska
All About Beer
Beer Magazine
Brew Your Own
Draft Magazine

3.4 Podcasts och Radio
Radio:
Riven av humle (Sveriges Radio, 2011) - En riktigt trevlig dokumentär om öl och svensk ölkultur. Lärorikt med många kända profiler.
Radiopodcasts:
Sveriges Bryggradio - En poddradio på svenska som rör framförallt bryggning men också öl i stort. Programmen spänner brett (no pun intended!) med både intervjuer diskussioner och funderingar. Både för nybörjaren och den mer erfarne lyssnaren.
Expert Drinking - En poddradio på engelska med syfte att utbilda i öl, vin och sprit presenterad av den legendariska “Dr. Bill” Sysak och Stephen Johnson från New Brew Thrusday.
Good Beer Show - Varierad och blandad poddradio om öl och allt som hör till.
The Brewing Network - Den absolut största siten med flera olika podcasts i olika ölrelaterade ämnen. Välgjort och proffsigt
Videopodcasts:
New Brew Thrusday - Avslappnat, roligt och ibland till och med lärorikt. Stephen Johnson leder showen tillsammans med vänner och ölnördar. Dr. Bill gästspelar med ölparningar. Välproducerat och mycket trevligt!
Beer America TV - Lite gubbigare och lite riktigt lika personligt. Men en intressant inblick i den amerikanska craftbrew kulturen men mycket bryggeribesök och matnyttig information.
The Brewery Show - Bryggeribesök med sympatiska intervjuer! En riktigt bra inblick till nya intressanta amerikanska bryggerier. Rekommenderas!
Hop Cast - Två öl i samma stil recenseras, trevligt snack med lite gäster då och då!

3.5 TV och Film - Se även, Alla filmer/tv-serier/dokumentärer om öl
TV:
Brew Masters (2010) - En rätt amerikaniserad men absolut underhållande serie om Dogfish Head och deras öl. Framför och presenterad av huvudbryggaren Sam Caglione.
The Beer Hunter (1993) - Legendarisk men svåröverkomlig serie med ölkunskap och resor från Michael Jackson.
Beer: An Insiders Guide (2004)
Drinking Made Easy (2010) Tillgängligt på YouTube - En emellanåt lite fjantig men lättsam serie om alkohol och dryck. Mycket craft beer och underhållande episoder.
How beer saved the world(2011) - En dokumentärfilm om öl och ölhistoria, lärorik och intressant - inte minst för nybörjaren.
Film:
Beer Wars (2009) - Mikro mot makro - en intressant inblick i den amerikanska ölkulturen och framförallt aktörerna bakom den. Välproducerad och sevärd.
American Beer (2004) - 5 vänner på roadtrip, 38 bryggerier på 40 dagar. En skilldrig inte bara om öl utan också den amerikanska kulturen.
Beer Hunter: The Movie - Ännu inte utkommen film. Resor och ölprovning med Michael Jackson i still med den tidigare serien.

3.6 Youtubekanaler
Text här!
Postad bild
4. Information om öl

5. Systembolaget

5.1 Butikstyper
Söksida för butiker finnes här.
Den lilla butiken:
Systembolagets minsta butiker finns i glesbygden och står för sex procent av den totala omsättningen. De lagerför artiklarna från BAS-modul. Sortimentet ska ge kunderna en bredd, som är anpassad efter kundefterfrågan, men vi tar även ta hänsyn till att Systembolaget är det enda försäljningsstället. Totala antalet artiklar är cirka 540 (inklusive det lokala valet och fasta- och tillfälliga nyheter).
Den näst minsta butiken:
Butiken finns i mindre orter eller som komplement till närliggande butik. De näst minsta butikerna står för 17 procent av Systembolagets omsättning. Här hittar du artiklar från BAS- till T1-modulerna. Förutom bredd ska sortimentet ge ett visst djup så här har kunderna fler alternativ av drycker att välja mellan. Totala antalet artiklar är cirka 950 (inklusive de fasta- och tillfälliga nyheterna och det lokala valet).
Den näst största butiken:
Butikerna finns i medelstora och stora städer och står för 44 procent av Systembolagets omsättning. Sortimentet består av artiklar från BAS- till T2-modulerna. Sortimentet ska visa på både bredd och djup. Det totala antalet artiklar är cirka 1 490 (inklusive fasta- och tillfälliga nyheter och det lokala valet).
Den största butiken:
Finns i stora städer och på stora handelsplatser, butikerna står för 33 procent av Systembolagets omsättning. Butikerna lagerför hela vårt fasta sortiment i BAS-, T1-, T2- och T3-modulerna som gör att kunderna hittar en rik mångfald av artiklar. Totalt antal artiklar är cirka 1 900 (inklusive de fasta- och tillfälliga nyheterna och det lokala valet).
Vinkällarbutiken:
Här säljs förutom det vanliga sortimentet alla viner över 100 kronor samt alla spritsorter. Dessutom sker lansering av exklusivare artiklar i små kvantiteter. (Statestik och tilläggande information?)
Saluhallsbutiken:
Här sker en tydlig koppling mellan mat och dryck, som en naturlig del av saluhallens erbjudande. (Statestik och tilläggande information?)

5.2 Sortiment
Text här!

5.3 Sortimentgrupper
BAS - finns i alla butiker.
T1 - finns i de mindre butikerna.
T2 - finns i de mellanstora butikerna.
T3 - finns i de stora butikerna.
(T4) - används inte för närvarande
T5 - finns i de (cirka 40) största butikerna.
T6 - Finns i de 3 vinkällarbutikerna och för e-beställning. Tusentalet flaskor.
T7 - Finns i de 3 vinkällarbutikerna och för e-beställning. Hundratalet/hundratals flaskor.
T8 - Finns i de 3 vinkällarbutikerna. Enstaka flaskor.
T9 - finns normalt inte i någon butik, men kan beställas styckevis.

5.4 Lanseringsplan
Systembolagets lanseringsplan för 2012 hittas här. Lanseringsplan för 2013 hittas här.
För vidare information och analys hänvisar jag till Barks inlägg på Ofiltrerat: 2012, 2013.

5.5 Köpvillkor
Ångerrätt
Öppet köp

Beställningssortimentet

Online beställning

Lokal efterfrågan/Lokala produkter

Privatimport
Postad bild
5. Vedertagna begrepp och förkortningar
(Se även Ölförkortningarför en mer komplett lista.)
Text här!
Postad bild
6. Att göra
Färdigställa redan påbörjade avsnitt.
Informationssektioner, Historia, Bryggning, Ingredienser, Hälsopåverkan, Bryggprocess, Systembolaget - segment, processer, allmännyttig information vid beställningar osv.
Fixa rekommendationer på Webbshoppar, Krogar.
Kommentarer till TV/Filmer.
Länkar till bokaffärer (Prisjakt/Amazon).
Länkar till nyhetsresurser.
Lägga till fler svenska böcker.
Lägga in YouTube kanaler, tips?
Möjligen lägga till spoilertaggar för att komprimera utrymmet.
Möjligen lägga in sektion 5 under sektion 4.
Möjligen förminska all text - (går det för mobilsurfare?).
Snygga upp texten.

Tack till alla trådskapare och tipsare som gjort tråden möjlig!


#57135 Mattias Hammenlind lämnar Sigtuna

Posted by Justanotherjoke on 21 februari 2013 - 14:06

Kan vi inte lägga in en tråd som sticker där det står att alla nyheter och rykten som dyker upp vet redan Balder, Manker, Danko mm.. så har vi redan det avbetat inför varje tråd som dyker upp.
:D
(Nu infogar jag en SMILEY här för att jag hoppas ni kan ta detta med humor.)


#53040 Ditt senaste ölinköp?

Posted by Brother Numpsy on 15 januari 2013 - 11:45

Hämtat lite lokalt och småskaligt, mestadels skånskt:

1 * Off The Rails Pale
1 * South Plains American Pale Ale
2 * Brekeriet Saison
2 * Brekeriet Funkstarter

En jävla tur ändå att den lille tåg-cowboysaren på Off the Rails är överklistrad, annars hade jag nog svept ölen, kapat en Saltsjöbana och bränt rakt in i ett bostadshus.


#42709 Stockholm Beer and Whisky Festival 2012

Posted by Stefan - Ölsvammel on 21 september 2012 - 18:45

Nu är listan äntligen klar. Orkar inte kopiera och klistra (samt att det tar upp extremt mycket plats) så ni får nöja er med en länk: http://www.beerdrivel.se/?p=4400

Jag rekomenderar att man laddar ned och skrivet ut i word eller pdf-format. Blev inge vidare att lägga det på bloggen och orkar just nu inte formatera allt en gång till för blogginlägget.

Edit: Listorna ser mysko ut när man laddar ned de. Ska se om jag kan fixa det.


#28654 Brill & Co

Posted by Even Odd on 04 april 2012 - 10:21

Brill & Co's prislista


#57642 Systembolagets lanseringar mars 2013

Posted by Ludvig on 28 februari 2013 - 12:10

kan det inte vara lite vuxnare diskussioner här på forumet. känns som alla frågor och allt som diskuteras är huruvida någon trampat någon på tårna eller inte nu får ni ta och skärpa er! säg din åsikt så får den stå för dig om någon tar illa vid sig så kanske den personen själv måste ta och växa upp lite med tanke på att det bara är bärs som det snackas om. det är ofta man inte ens orkar läsa skiten bara för att det bara pratas om huruvida någon skriver på ett sätt som en andre inte tycker är ok och den tredje inte tycker att man ska vara så hård mot varandra. tycker helt seriöst att ni borde ta av er blöjorna och prata om det som är viktigt i livet; ÖL!


#50685 Ny ölskribent på DN (och andra ölskribenter)

Posted by Manker on 18 december 2012 - 16:57

Lawn Mower har ju lite mer smak än det vanliga blasket, så på den punkten är det ju svårt att ge honom fel. Och hans betyg är ju grundat på personlig smak, där finns inga rätt eller fel alls. Att jag inte håller med är ju förstås en annan sak.

Sen ska man komma ihåg att Expressen antagligen skriver vad deras läsare vill läsa också, det vill säga att de billigare ölen är bäst och att dyra, konstiga öl från Mikkeller är något man gör bäst i att lämna på hyllan. Lars Råde skriver inte för läsare som oss. Majoriteten av de som läser det han skriver tycker antagligen att Lawn Mower är en mycket bättre öl än Fra Via Til (särskilt när man räknar in priset i ekvationen). Det är förstås inte det bästa för ölkulturen, men jag förstår varför Expressen hellre publicerar Rådes ölskriverier än t ex mina egna.

Huruvida Råde skulle kunna bli medlem (han är inte medlem nu) i Skandinaviska Ölskribenters Förening eller inte låter jag vara osagt. Jag misstänker att vi aldrig kommer till ett läge då vi faktiskt behöver ta ställning till det heller ;)



Och där dumförklarade du just den svenska befolkningen. Varför ska alla hela tiden ha konsensus, vara vänner? Lasse Råde är en pajas som inte kan ett skit om öl. Förlåt. Var jag grov i munnen nu? Är jag del av den hemska stämningen på internet nu? Eller är jag den förste som vågar säga ifrån!?

Sofiero är inte en topplager medan American Dream har mycket smak. Rodenbach är inte fel och sur för att det är fel på ölen. Lawnmover är full av felsmaker. Subjektiv smak i all ära, men han är helt ute och cyklar i allt som rör ölstilar, felsmaker och smaker överlag. Det är farligt och har inte hemma i tidningar eller media att göra.

hur ofta skriver vinskribenter om billiga lådviner som är världklass när de egentligen bara är helt ok bordsviner för en liten peng? Hur ofta skriver Jens Dolk att en dryck är superb som vi alla vet är defekt? Nej, varför ska öl bespottas såhär? Svenska öldrickare lär sig inte om en sund ölkultur för att ingen berättar om den för dem utan i en ond moment 22-cirkel så invaggas dem av pajaser som ovan Råde att tro att Kung smakar som öl ska. De får för sig att sur öl är fel öl, det stod ju så. Det stod att American Dream, Tjinooken eller Bedare Bitter var för smakrika - då är dem de.

Jag förstår inte varför Expressen publicerar hans trams när de har bra vinskribenter som håller isär bra och dåligt, prisvärt och kvalitet. Skulle jag skriva för expressen skulle jag inte rekommendera alla att dricka Dubbel IPA, men jag skulle rekommendera en Sierra Nevada Pale Ale, Torpedo, Punk IPA som en beskare ale. Jag skulle förklara varför den är besk, hålla isär uttryck och skillnader. Inte falla platt. Men visst, är det strategin du ser för svensk ölkulturs framtid så visst.. Då är det bättre att bloggsverige dagligen försöker beta på i samma anda som nu.

Nä, ut och säg åt folk att saker är fel. För fel är det!

Vi kanske inte ska ha Danko som nördar in på färgmolekyler eller så. Men ta Fredrik Johanssens krönikor i City, Janko skrev i Aftonbladet etc. DÄR har vi upplysta och duktiga skribenter som passar även för skrivet media. Alla gör det inte, många bloggare gör det inte, vissa har pondus och en personlighet och kan twista till det, dem gör det delvis, andra har kunskap och ett bra sätt att förmedla det - dem gör det. Så är det bara och där finns det mycket att ta av.

Förlåt världen och god jul

/ Manker som privatperson och ej mod


#46950 Flying Brewers

Posted by Marc on 05 november 2012 - 16:51

I really don't know where to start. So many illogical thoughts when this topic is discussed. I'll just go raging like Manker now....

To continue from what I wrote a few weeks ago, there are many people involved in many different stages and processes and employed by many different companies for presenting a good beer to the consumer. Every little piece is adding value to the final product.

You have the guys working at the hop farms, securing that the quality of the hops is to the highest standard. In the wine world the wine producers grow their own grapes but in the beer world how many breweries grow their own hops? And why is nobody ranting about them not doing that but just buying that product and service from another guy not getting any recognition at all? I mean high quality ingredients and low quality ingredients give totally different qualities of the end product.

And what about the guys making the brewery equipment? How much credit do they get? And how many breweries make their own equipment instead of buying the products or services from another company?

And then the guys driving the malts, hops, bottles, beer cases etc in trucks from one place to another to make as well the brewing as the consumption possible? How many think of these guys? And why is nobody ranting about the breweries not owning their own trucks but buying the services from another company?

And then we have the graphic designer making the labels and brandings...they are often hired for their tasks right? And why is nobody wining about that, that the breweries are buying services from another company for that?

And then the breweries themselves of course need to have many workers because nobody can do everything by themselves and maybe they hire consultants for technical or other reasons - and why are nobody wining about that too? Why don't all breweries own their own technical staffs? And how come the brewmaster is not allways brewing his beers himself but actually employing somebody else to brew the batches?

All in all, every little step in the value chain that adds value to the final product should be recognised, and I don't ask the bartender serving me the beers in the pub if they are full-time employees or hired per hour or whatever (at least I know they normally don't work for the breweries and nobody is complaining about that since outsourcing that part of the value chain is also ok).

Please realize, almost all steps in the value chain are NOT performed by the physical brewery! The physical brewery is of course very important, but to even suggest that two specific steps in the value chain have to be performed under the same organisational number is just silly in my opinion. Some gypsy brewers perform other steps in the value chain which most physical breweries don't perform. For example Mikkel has a bar and a beer festival and an import company and Jeppe has an import company and a beer shop and soon a bar, and Søren has a bar...and are they complaining about physical breweries are not owning their own outlets but just selling to other bars? Of course not, that would be just as silly.

You think it's too expensive to buy a brewery? Well don't then! But don't pretend you are a victim because you did and somebody else didn't. Because none of you invested the relevant millions in the hop farm anyway. Or you didn't buy a warehouse but let somebody else do it with their millions. And you didn't purchase the trucks to drive your beers to your customers either, so stop wining.

And believe me, I have an immense respect for good breweries. In fact I have a really big respect for ALL people delivering high quality in whatever step in the value chain they are adding their value. And nobody that is serious in this business has ever tried to deny any brewery any credit for the beers they are making - quite the opposite. De Proef won 11 medals at the Brill stand at SBWF and 7 of these were Gold medals. Dirk and Saskia were at the festival and enjoyed it a lot, but they like to keep a low profile. It doesn't mean that their excellence goes unnoticed. They just would like to focus on their part of the value chain while the gypsy brewers focus on their part, and together they create great products.

---


End of raging from me too :)


#61050 Från min hembygda fotostudio

Posted by Lindh on 06 april 2013 - 14:37

Fotat med min hemmastudio. Det är ingen svart bakgrund utan en vit "korridor" dvs hallen på övervåningen ca 4 meter lång. Kraftiga blixtar på nära avstånd gör att det ser svart ut. Två blixtar från var sitt håll..
Lite fler ölfoton på http://www.gustavlindh.com/blog/



Postad bild


#55804 Omnipollo - Vad tycker du?

Posted by Joel - Ölamatören on 07 februari 2013 - 16:18

Disskusionerna nu får mig att tänka på Fred´s tråd om forumets mognad...
Citat:
"Ett annat oroande tecken är om mängden av inlägg ökar där det antyds att personen ifråga är ställd över forumet. Ett exempel kan vara när personen upprepat ”läcker” hemlig information av typen ”jo jag vet att det och det skall ske men jag kan inget säga förrän det blir officiellt från den och den källan”. Stjärnstatusen brukar kunna falna om det blir för mycket av den varan då ingen gillar att känna sig utestängd, och det upplevs som lite arrogant eller som de säger på förskolan ”vad håller du på och mallar dig för?”.
"

Inget jag tagit illa vid mig av ännu, men det kan vara värt att ha i åtanke ;)


#50558 Ny ölskribent på DN (och andra ölskribenter)

Posted by Manker on 17 december 2012 - 18:38

Jag tror faktiskt att alla aktiva medlemmar på det här forumet, även de som bara läser utan att skriva kan och vet mer än många ölskribenter (typ lasse råde). Alla ni som är här på forumet tar till er, är nyfikna, vill veta och provar - det är mer än vad många (typ lasse råde) gör.

Så stor eloge till alla BSF'are!


#32371 Ny ölskribent på DN (och andra ölskribenter)

Posted by Maroyu on 15 maj 2012 - 09:56

I took a longer lunch and tried to translate the article, using the concept of food instead of beer while holding both the tone and content as unchanged as possible. Would you have given this person the job as restaurant critic in the country's biggest newspaper?

Enthustiasts want to make food into something complicated, which irritates Sanna. She wants everyone to understand how easy it is to love food. Today she starts her new job as DNs restaurant critic.
So where did your interest for food come from?
I'm absolutely not a food nerd. I'm like most people, I ate husmanskost (plain food) and thought it was scary with foreign food. Up until I started my training and tried a lot of types of food, and discovered that foreign food wasn't at all as spicy and hot as I had thought. Food isn't as complicated as wine, there are less things that affect the taste. It's just salty, spicy or a little sweet.
Interest for food seems to be the realm of men. How do you conduct yourself to make it more acessable to everyone?
You've got to use language that people understand. Food seems to be viewed as using exotic spices and ways of cooking that are hard to understand. Restaurant critics are really good at using these terms. I don't even know what a tenth of them mean.
How do you view fastfood?
I've worked a lot in different restaurants, so I associate fastfood with long queues and everyone ordering the same thing. It's about getting as many calories as possible for your money.
Does food have a lower status than wine?
Yes. There's so much involved in the wine experience, you can decant it, the glasses are nice, you open a bottle in good company. Food is quick. You often eat it from a cardboard box, or from a paper bag. It doesn't matter what day of the week it is.


#58198 Vad dricker du nu?

Posted by Howdy Haddock on 05 mars 2013 - 17:05

Hemkomna från BB med färsk son så var jag tvungen att kolla om även Thorbridge Jaipur var färsk.
Smakade mycket gott efter man varit typ vaken i 4 dagar i sträck!


#57232 Mattias Hammenlind lämnar Sigtuna

Posted by Melker on 22 februari 2013 - 13:48

Själv kan jag inte vänta på att få reda på vad en snubbe som jag inte vet vem det är ska göra nu efter att han lämnat ett bryggeri jag inte gillat så värst mycket. Väldigt spännande.


#32316 Ny ölskribent på DN (och andra ölskribenter)

Posted by BeerSwedenDarren on 15 maj 2012 - 02:20

Unfortunately I get the same feeling having read Sanna's first two articles that I've often got when reading about beer in the mainstream press - that beer is something wine writers cover on a bad news day.

Now I suppose we should all be thankful that DN has recognised beer to the extent it has appointed a beer writer to cover it. On the other hand as craft beer has been one of the most exciting movers in the food and drink industry in recent years I'd also suggest any respectable newspaper that claims to cover this subject should have been writing about it as a matter of course long ago.

There are several comments that spontanously concern me in both articles, the most worrying of all that "Öl är inte alls lika komplicerat som vin. Det finns färre parametrar. Det handlar om alkohol, beska och lite sötma".

Oh dear. Here we go again.

Why oh why must beer always be compared to wine? Beer is not wine. Beer is a glorious drink with its own rich history and heritage; a culturally, socially important drink that in its own right satisfies, unifies and fascinates drinkers around the world. By comparing beer to wine - and then compounding the error by suggesting it is less complicated - is setting the bar very low indeed for a new beer writer. It automatically puts beer in shadow of wine, clearly inferring it is the less superior drink.

"Det handlar om alkohol, beska och lite sötma". Really? Is that all? After having drunk and written about beer for decades I consider beer to be much, much more than that.

In the second article Sanna writes:

"Man måste börja med att använda ett språk som folk förstår. Öl förknippas med märkliga humletyper och bryggningsmetoder som är svåra att förstå för en vanlig konsument. Ölnördarna är grymt duktiga på alla dessa termer. Jag kan inte en tiondel av de termerna".

Sanna's first statement is, IMO, very true and is something I personally have worked hard at; to try and communicate beer in terms that don't just revolve around the words "hoppy" and "bitter" but express a beer's character in ways that mean something to me and hopefully by extension to some other BeerSweden readers. The rest of Sanna's comments confuse me. I disagree entirely that beer is associated with 'unsual' hops and brewing methods that are difficult for the average drinker to understand. In reality a vast proporation of the hundreds of people I talk about beer with each year are more than capable and willing to understand how beer is made - as long as you take the trouble to explain it. To suggest anything less is rather demeaning to your audience in my opinion.

And finally for a beer writer to admit she doesn't know a fraction of the terms 'non-professional' beer enthusiasts (aka nerds) use to describe the ingredients of beer and brewing techniques employed to make it is very strange indeed. Surely it's your job to know these terms Sanna? I suggest you should get your books back out and read them again if you are going to present beer in the way it deserves.

I genuinally wish Sanna the best in her new role and I hope to see her in this forum and out there in the blogs and at this country's beer festivals and events giving quality coverage to the drink we all love. Her appointment is a welcome step in the right direction but I can't shake the feeling the beer industry is being fed scraps of food from the master's table. And that master is wine.


#7994 Öltorka

Posted by AdamB_ on 23 augusti 2011 - 18:08

Sedan finns ju alltid begreppet "vit vecka".

Hade tänkt prova det själv någon gång.


Tror inte jag skulle klara av att dricka bara witbier i en hel vecka.


#52358 Vad dricker du nu?

Posted by Ludvig on 09 januari 2013 - 20:50

har varit på resa i Sydafrika och druckit en del saker (inte så mycket roligt men lite grann i alla fall). det coolaste by far är den traditionella ölen som jag fick prova i kåkstaden. när vi vandrade genom kåkstaden så började jag prata och vi kom till slut in på öl. han tittade mig djupt in i ögonen och sa något i stil med "jag vet vilket skjul vi ska gå till nu". vi gick in i plåt labyrinten när vår guide plötsligt stannade och sa här går vi in! vi kliver in i skjulet med jordstampat golv där sitter ett gäng svarta män på några bänkar. och en medelålders kvinna står och blandar i en stor plasthink med en pinne (typ 100 liter). hon doppar sedan ner en liten hink i den större, typ 3liter. "prova det här" jag satte mig och fick prova denna spontanjästa veteöl på ca 3%. mycket maltig och lite syrlig god helt klart men jag var mest fascinerad över vad som hände runt omkring. när jag hade tagit 2 sippar ville de andra männen ha sin del, dock räckte bara hinken till andra personen innan den var slut..
för att få dela denna nektar så behövde man vara medlem! för bli medlem så betalade man 8 rand typ 6-7 kr i veckan så fick man dricka hur mycket man ville under öppettiderna. steene take the hint ;) fantasktisk upplevelse!


#40139 Varför så stora flaskor?

Posted by Marc on 28 augusti 2012 - 19:20

Hur funkar det egentligen när systembolaget beställer saker? Är det alltid bryggerierna som bestämmer vilka storlekar dom skickar på flaskorna, eller skulle systemet kunna begära att få andra storlekar?


Vid mindre partier vill jag minnas att det är importörerna som offererar en produkt och sedan tar Systembolaget ställning till om det är en produkt värd att lansera.

Ja för de exklusiva lanseringarna finns det inga formella krav på att det ska vara en viss typ av förpackningsstorlek. Om vi har möjlighet att välja storlek väljer vi gärna små flaskor eftersom vi vet att det säljer bättre. Så gjorde vi exempelvis med Mikkeller Fra Til. Vi hade den på 75 cl från början men har sedan gått över till 37,5 cl eftersom vi uppfattar att det är en mer populär flaskstorlek och i just det fallet är det möjligt. Däremot har vi inte samma möjlighet att be AleSmith skicka Speedway Stout på 33 cl till exempel :)

De stora lanseringarna för vilka Systembolaget skickar ut offertförfrågningar är annorlunda. Där är det nästan alltid specificerat vilka flaskstorlekar som man får offerera. Ibland kan det stå 330-355 ml; 500-568 ml. Då är det ganska flexibelt, medan det ibland kanske bara är 330-355 ml och då får man bara offerera småflaskor. Det har även hänt att bara stora flaskor är tillåtna. Och vissa ölstilar har ju vissa traditioner vad gäller flaskstorlek, så när SB nyligen frågade efter en kriek var den efterfrågade flaskstorleken 375 ml, vilket nog de flesta kriek-producenter kan leverera. Hade Systembolaget krävt kriek på 33 cl hade det blivit knepigare ;)

Sedan finns det en sak till som påverkar flaskstorleken vid de större förfrågningarna när man både får offerera stora och små flaskor, och det är hur Systembolagets prissättningsmodell fungerar i kombination med att de flesta förfrågningarna har offertprovningar uppdelade i flighter baserade på literpriset. Det blir lite matte, så häng med nu.

En typisk förfrågan från Systembolaget kan ha villkoren att ölet får kosta max 80 kr per liter till konsument, och att flaskstorleken får vara antingen 33 cl eller 50 cl. Det är också vanligt att Systembolaget provar de offererade ölen i olika flighter baserade på literpriset, i intervaller om 5 kr. Dvs öl som kostar 75,01-80,00 kr/l i en flight, 70,01-75,00 kr/l i en annan flight osv. Vinnarna i respekltive flight jämförs sedan mot varandra med beaktande av prisnivåerna och det öl som upplevs vara mest prisvärt vinner.

Vid en första anblick är det lätt att tro att literpriset till konsument är jämnt skalbart, men så enkelt är det inte. Systembolaget har nämligen en prissättningsmodell som bygger på att Systembolagets påslag på produkterna utgörs av ett fast påslag på 0,85 kr per flaska (ex moms) + 19% (ex alkoholskatt). Det innebär att påslaget på en 33 cl flaska är 0,85 kr + 19% och påslaget på en 50 cl flaska är också 0,85 kr + 19%. Per liter blir Systembolagets fasta påslag således 3,22 kr ink moms för 33 cl flaskor men bara 2,13 kr ink moms för 50 cl flaskor. Med små marginaler kan 1,10 kr per liter vara avgörande för i vilken flight ölet landar, och därmed vilken chans det har att vinna. Dessutom är kostnaderna för glasflaskorna ofta lika stora för 33 cl som för 50 cl, liksom transportkostnaderna generellt är högre per flaska för småflaskor. Så hur man än vrider och vänder på det måste man sälja innehållet i flaskorna, själva ölet, mycket billigare i 33 cl flaskor för att landa på samma literpris till kund som i 50 cl flaskor. Och om då Systembolaget gör sitt urval genom att dela in i flighter baserade på literpriset betyder det att man ökar chanserna att vinna lanseringen med stora flaskor (eller kanske precis klarar gränsen att kunna vara med), eftersom ölet kan tävla i en lägre flight och därmed blir mer prisvärd per liter. Samtidigt vet man att små flaskor sedan ofta säljer bättre om man väl vinner lanseringen. Så det hela blir en avvägning mellan att maximera sannolikheten att vinna lanseringen å ena sidan och att maximera försäljningen om man väl vinner å andra sidan. Det är bland annat sånt man får sitta och räkna på som importör.